38 ГОДИНА НИШКОГ АЕРОДРОМА У ЗНАКУ МОДЕРНИЗАЦИЈЕ И ИЗГРАДЊЕ

By: Aerodrom Konstantin Veliki

Данашњи дан, 12. октобар давне 1986. године је дубоко урезан у историју Ниша. Пре тачно 38 година отворен је “Аеродром Ниш”. Аеродром је отворен величанственим аеромитингом и слетањем првог авиона Боинга 737-300 (рег.ознаке YУ-АНИ) компаније ЈАТ на линији из Београда са званицама. Од 2003. године аеродрома носи име “Константин Велики”, а после дуго година чекања 23. јула ове године је отворена нова зграда терминала са поруком “Нови симбол Ниша”.

“Константин Велики” није дуго чекао на нове пројекте након недавног отварања нове модерне зграде, одмах је наставио са даљом модернизацијом и изградњом.

“У сусрет годишњици је потписан меморандум о даљој изградњи и модернизацији нишког аеродрома. То значи да предстоји рушење старе зграде терминала и изградња нове са извођењем радова и опремањем, реконструкција постојеће полетно-слетне стазе, проширење платформе и сервисне саобраћајнице, изградња новог контролног торња, изградња рулне стазе са припадајућом изолованом позицијом за паркирање, изградња заштитног појаса полетно-слетне стазе, као и изградња хангара за сервис авиона.” – истакао је Михајло Здравковић, директор “Аеродроми Србије” поводом 38 година нишког аеродрома.

Остаје уписано у историји аеродрома града на Нишави да је 2023. године превезено близу пола милиона путника, што је рекордан број, али је нова зграда терминала пројектована за три пута већи број путника па се очекују нови рекорди. План је да након завршетка ове друге фазе радова до 2027. године нишки аеродром постане најбоље опремљен аеродром у региону.