Приступна контрола

Приступна контрола представља систем организације ефикаснијег приступа одлазећих путника излазу за укрцавање у авион (енг. гате). На пулту приступне контроле путник треба да покаже купон за укрцавање у авион (енг. боардинг пасс) и валидан лични документ. Аеродромско особље врши контролу броја, димензија и масе ручног пртљага, након чега упућује путника на преглед обезбеђивања.

Предност у реду на приступној контроли имају родитељи са бебама до 2 године и путници у пратњи аеродромског особља који припадају категорији путника са посебним потребама.

Преглед обезбеђивања

Преглед обезбеђивања путника, ручног пртљага и ствари које путници носе са собом врши се непосредно пре пасошке контроле и уласка у чекаоницу у којој се налазе излази за укрцавање у авион (енг. гатес).

Приликом приступа прегледу обезбеђивања путници треба да изваде све металне ствари, као и ствари попут мобилног телефона, лаптопа и одложе их у пластичну посуду. Такође, скида се јакна или капут и у зависности од случаја и ципеле.

Уколико имате уграђен метални имплантат, потребно је о томе обавестити аеродромско особље које врши преглед обезбеђивања и показати медицинску документацију. У случају да се метални предмет користи као протетичко средство, преглед путника врши се у посебној, за то предвиђеној кабини.

Уколико имате пејсмејкер или други разлог због кога преглед обезбеђовања може изазвати здравствене тегобе, молим Вас да то саопштите аеродромском особљу пре отпочињања прегледа обезбеђивања.

У ручном пртљагу, течности, гелови и аеросоли могу се преносити уколико су упаковани у провидне кесе у појединачном паковању од 100мл, укупне количине 1000мл по путнику. Провидне кесе за паковање можете да тражите од аеродромског особља.

Молимо Вас да се придржавате ограничења приликом преноса предмета и пртљага чије ношење у пртљагу није дозвољено. Више о дозвољеним предметима можете погледати на картици “Пртљаг” или да се информишете на аеродрому код аеродромског особља.

За време обављања прегледа обезбеђивања неопходно је стриктно следити упутства аеродромског особља које врши преглед.

Пасошка контрола

Пасошка контрола се налази на излазу и улазу у земљу.

За летове у одласку, пасошка контрола се налази одмах након места обављања прегледа обезбеђивања.

За летове у доласку, пасошка контрола се налази одмах по уласку у терминалну зграду аеродрома.

Документација која је потребна за лет зависи од земље у коју летите. Више информација у вези са документима приликом путовања у иностранство и визним режимом можете потржити у изабраној авио-компанији, Министарству спољних послова Републике Србије или дипломатско-конзуларном представништву државе у коју путујете.

За путовање у Србију, на интернет презентацији Министарства спољних послова Републике Србије можете пронаћи информације о општим условима и визном режиму.
Детаљне информације можете добити у амбасади, конзулату или дипломатско-конзуларном представништву Републике Србије у нерезиденцијалној основи у иностранству.

Приликом планирања путовања обавезно проверите датум важења личног документа и распитајте се о потребним новчаним средствима за путовање.

Уколико приликом путовања преседате, распитајте се да ли су Вам потребне транзитне визе. Такође, распитајте се о потребној документацији уколико у иностранство путујете са малолетном особом.

Царина

Царинска контрола се налази пре пасошке контроле у одласку из земље, и након пасошке контроле у доласку у земљу.

Уколико у доласку у земљу поседујете робу која подлеже плаћању увозних дажбина или робу чији увоз није дозвољен користите означен “црвени пролаз” након пасошке контроле. У супротном користите “зелени пролаз”.

Посебне дозволе су потребне за увоз или извоз кућних љубимаца, сировина животињског порекла, уметничких дела, антиквитета и аматерских радио-станица.

Забрана увоза или извоза односи се на оружје и муницију, недозвољене супстанце, отрове и штетне материје као и “пиратску” робу.

Детаљније информације у вези са царинским прописима, као и правима и обавезама путника можете пронаћи на Интернет страници Управе царине Републике Србије. Док информациије о ограничењима приликом уласка у земљу у коју путујете можете потражити у Управи царине државе у коју путујете.