Izložba „Krila Vilingrada – istorija vazduhoplovstva u Nišu“ u Noći Muzeja 18.05.2019.

od: Aerodrom Konstantin Veliki

Horizontalna (1)

Multimedijalna izložba „Krila Vilingrada – istorija vazduhoplovstva u Nišu“ biće svečano otvorena u Svečanoj sali Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla“ u okviru manifestacije Noć muzeja, u subotu, 18. maja 2019. godine u 18 sati, a trajaće do 21. juna 2019. godine.

Ideja da se u Nišu organizuje izložba posvećena istoriji vazduhoplovstva nastala je iz želje da se najširoj javnosti, a naročito mladim ljudima, približe manje poznati podaci o ovom važnom delu lokalne i nacionalne istorije. Naprimer, malo su poznate činjenice da je Vazduhoplovna komanda srpske vojske (po naredbi vojvode Radomira Putnika) formirana 1912. godine upravo u Nišu; da je prvi srpski aerodrom bio na Trupalskom polju nadomak Niša; da je narednik Mihajlo Petrović (po kome se danas zove niški vojni aerodrom) prva ratna žrtva u istoriji srpskog vazduhoplovstva, a druga u svetu; da su se avijatikom bavili i o njoj pisali književni velikani poput Crnjanskog, Vinavera, Krakova i drugih, i mnoge druge zanimljivosti.

Izložba obuhvata brojne dokumente, fotografije, arhivsku i bibliotečku građu, makete aviona, kao i značajan broj artefakata, koje su Univerzitetskoj biblioteci ustupili njeni saradnici na pripremi ove izložbe: Javno preduzeće Aerodrom „Konstantin Veliki“, vojni aerodrom „Narednik Mihajlo Petrović“, udruženje građana „Avioni iznad Niša“, udruženje građana „Beogradski maketarski klub“ i brojni pojedinci – entuzijasti i zaljubljenici u avijatiku.

U toku trajanja izložbe, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ će organizovati i tribinu na kojoj su planirani govornici vojni i civilni piloti, ali i svedoci nekih događaja u razvoju niških aerodroma. Cilj tribine je da se zainteresovanima pruži prilika da iz prve ruke, od neposrednih učesnika, upoznaju sa istorijatom i funkcionisanjem niških aerodroma.