PROCEDURA PRILIKOM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU NA AERDOROMU KONSTANTIN VELIKI U NIŠU

od: Aerodrom Konstantin Veliki

Odlukom o uvođenju vanrednog stanja, granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državlјane. Građani Republike Srbije, kao i akreditovane diplomate i strani državlјani koji imaju boravište u Republici Srbiji, a koji ulaze u Republiku Srbiju, bivaju podvrgnuti obaveznoj proceduri dodatnog intervjua koja je uvedena u vreme vanrednog stanja, sa cilјem sprečavanja širenja zarazne  bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, a sve u cilјu zaštite ostalih građana.

Procedura intervjua, nakon koje sledi izrada i uručenja rešenja o izolaciji Ministarstva zdravlјa traje, ne duže od 10 minuta po putniku, što dovodi do zastoja i čekanja na samom graničnom prelazu. Sama procedura se sprovodi neposredno pre ulaska u Republiku Srbiju, odnosno pre same kontrole pasoša. Dodatni zastoj se svara u trenutku kada ima više letova u istom vremenskom intervalu, a mere prevencije podrazumevaju da se putici sa različitih letova moraju razdvajati. To znači da putnici sa jedne destinacije čekaju kompletno odvojeni u drugom gejtu dok se ne završi pregled poslednjeg putnika sa prethodnog leta od strane nadležnih inspekcijskih službi. U danima kada je saobraćaj obiman, kao što su ponedelјak i petak, ta čekanja mogu da budu i do 3 sata, kao što je to bilo danas.

Aerodromi Srbije mole putnike za razumevanje i strplјenje i trude se da putnicima obezbede osveženje i omoguće korišćenje toaleta bez remećenja procesa funkcionisanja graničnih, inspekcijskih i aerodromskih službi u vanrednom stanju.